Winterweer goed voor praktijktesten 4

Persoonlijk hou ik niet zo van de winter. Maar dit jaar ben ik blij met het winterse weer. Omdat we hierdoor het komende jaar mogelijk interessante testresultaten mogen verwachten. Bijvoorbeeld van de praktijktest van de warmtebatterij. En die van honderden warmtepompen.

Warmtebatterij TNO

Allereerst ben ik erg benieuwd naar wat dit winterweer doet met de praktijktest van de door TNO ontwikkelde ‘warmtebatterij’.

Bij een woning in Breda wordt momenteel een ‘batterij’ getest waarin warmte is opgeslagen in ‘Thermo Chemische Materialen’ (TCM’s). Eenvoudig gezegd wordt met behulp van (zonne)energie de waterdamp uit een zouthydroxide gehaald. Dit gedroogde zouthydroxide kun je goed opslaan en maandenlang zo bewaren. Door er weer waterdamp aan toe te voegen, wordt de chemische reactie omgedraaid en komt de warmte weer beschikbaar. (@ Ruud Cuypers: excuses als ik het niet 100% goed uitleg…) Zouten zijn op deze wereld voldoende beschikbaar én betaalbaar. Dus deze uitvinding kan wel eens een belangrijke rol gaan vervullen in de energietransitie. Ik verwacht er in ieder geval veel van en ben benieuwd hoe de testversie van de warmtebatterij op dit moment scoort. (Meer informatie op de website van TNO)

Praktijktest Warmtepompen

Ook voor het project installatiemonitor (RVO) is deze koude periode meer dan welkom. Deze praktijktest is in 2019 gestart en registreert energiegegevens van enkele honderden warmtepompen, verspreid over het land. Deze warmtepompen, zowel hybride als all-electric, staan in verschillende type woningen, met verschillende bouwjaren en mate van isolatie en met verschillende soorten afgiftesystemen.

De winter 2019-2020 was nauwelijks koud, dus ook deze praktijktest is gebaat bij nog een flinke koude periode. Na de zomer worden de eindresultaten gepresenteerd. Op papier halen steeds meer warmtepompen – ook die de warmte uit de (nu koude) buitenlucht moeten halen – de hoogste energielabels en dus rendementen. Ik ben erg benieuwd of deze theoretische rendementen ook in de praktijk haalbaar blijken. (Meer informatie op deze website)

En tot slot: alle ‘Zet ‘m op 50’-testen

Wilt u voor uw eigen huis weten of dit al geschikt is (lees: voldoende geïsoleerd) voor een warmtepomp? Dan hebt u hiervoor een eigen test. Eenvoudig, door de maximale ketelwatertemperatuur in te stellen op 50 °C. Zo kunt u testen of u uw huis ook in een koude winterperiode, met lagere cv-watertemperaturen toch behaaglijk warm kunt krijgen. Het huidige winterweer is bij uitstek geschikt om hier achter te komen.

Mijn eigen test? Die lijkt geslaagd. Ons huis is gebouwd rond 1900. Door isolatie, decentrale ventilatie met warmteterugwinning en het aanbrengen van vloerverwarming is het inmiddels redelijk ‘vergelijkbaar’ met woningen die een eeuw later zijn gebouwd. En ja: met circa 45 °C ketelwatertemperatuur hebben we het ook nu nog steeds behaaglijk warm!

06 3959 0508

Bel gerust voor meer informatie.

Nederland

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

info@energieadviesvoorthuis.nl

Of stel uw vraag per e-mail.

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

Achterhoek: met de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Aalten.

De Liemers: met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Andere plaatsen: in overleg.

Diensten

Energieadvies / Maatwerkadvies / Energielabel

Verzorgen van presentaties & lezingen

Tekst en redactie

Projectondersteuning


©2024 Energieadvies voor Thuis | Website door Pulsief.nl