Energielabel 4

Energielabel

Energieadvies voor Thuis kan voor u het energielabel van uw woning berekenen en vaststellen. Dit energielabel is verplicht*) als u uw huis wilt gaan verkopen of verhuren. 


Een gunstig label verbetert de verkoopwaarde van uw huis. Zeker woningen met A-, B- en C-labels worden momenteel duidelijk beter en sneller verkocht. Mogelijk is uw energielabel met enkele eenvoudige maatregelen te verbeteren. Energieadvies voor Thuis kan u hierover adviseren.

*) Er zijn een paar uitzonderingen, deze vindt u hier

Berekening energieverbruik

Voor het vaststellen van een energielabel maakt de adviseur met speciale software een berekening van hoeveel energie er nodig is om uw huis te verwarmen, eventueel te koelen, te ventileren en van warm tapwater te voorzien. Hiervoor worden alle oppervlaktes van ‘de schil’ van uw huis opgemeten, de isolatiewaardes in kaart gebracht en de installaties geïnventariseerd. 


Een energielabel berekent zo het standaard energieverbruik van een woning, met bijvoorbeeld gemiddelde temperaturen, gemiddelde gezinsgrootte en gemiddeld bewonersgedrag.

Des te lager het berekende standaard energieverbruik, des te gunstiger het label. Op deze manier kunnen kopers en huurders woningen goed met elkaar vergelijken.

Verwarming

Koelen

Ventilatie

Warm water

Installatie

Isolatie

Deskundig en controleerbaar

Een adviseur mag alleen labels vaststellen als hij een speciale opleiding gevolgd heeft en zijn ‘bewijs van vakbekwaamheid’ heeft gehaald. Bovendien worden de labels steekproefsgewijs gecontroleerd.


Energielabel 5
Energielabel 6
Energielabel 7

Veel gestelde vragen aan Energieadvies voor Thuis

Hieronder vindt u een paar veel voorkomende vragen over het energielabel.

Hebt u een andere vraag? Neem dan gerust contact op!

Als ik mijn dak laat isoleren, krijgt mijn huis dan een beter energielabel?

Vaak wel. Maar niet altijd. Elk label heeft een boven- en een ondergrens. Soms ga je met een kleine maatregel al over de grens naar een beter label, en soms blijf je toch nog binnen dezelfde categorie.

Ik heb al veel geïsoleerd. Moet ik nu een (nieuw) energielabel op laten stellen?

Nee, dat hoeft niet. Pas als u uw huis gaat verkopen (of verhuren) is het energielabel verplicht.

Mijn huis heeft nog een oud energielabel, van voor 2021. Is dat nog geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Dat geldt ook voor de 'oude labels', die woningeigenaren voorheen zelf konden aanvragen via internet.

Wat kost een energielabel?

Dit hangt af van hoe groot en complex uw huis is en dus hoeveel werk het is om alles op te meten en alle installaties op te nemen. Zie verder onder Tarieven.

Ik heb veel zelf geïsoleerd. Telt dit ook mee voor het energielabel?

Alleen als isolatie zichtbaar is of 'bewijsbaar', mag de labeladviseur het meetellen. Maar als dit niet het geval is, bijvoorbeeld bij vloerisolatie onder een betonnen stortvloer of binnengevelisolatie die helemaal afgetimmerd is, dan mag dit niet meegerekend worden. Soms kan het dus slim zijn om tijdelijk een gaatje in bijvoorbeeld de aftimmering te maken...

Hebt u nog tips voor als ik een energielabel moet aanvragen?

Zoek in ieder geval van te voren zoveel mogelijk bewijsmateriaal bij elkaar. En zie ook de blog die ik hierover al eens heb geschreven.

06 3959 0508

Bel gerust voor meer informatie.

Nederland

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

info@energieadviesvoorthuis.nl

Of stel uw vraag per e-mail.

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

Achterhoek: met de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Aalten.

De Liemers: met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Andere plaatsen: in overleg.

Diensten

Energieadvies / Maatwerkadvies / Energielabel

Verzorgen van presentaties & lezingen

Tekst en redactie

Projectondersteuning


©2024 Energieadvies voor Thuis | Website door Pulsief.nl