Aannemers lijken steeds vaker schuimbeton voor te stellen, als alternatief voor een nieuwe massieve betonnen vloer met vloerisolatie. Het lijkt aantrekkelijk: er zijn minder grondstoffen nodig en dan is de vloer ook nog eens isolerend van zichzelf. Maar let op: het ene schuimbeton is het andere niet. Het aantal luchtbelletjes bepaalt de isolatiewaarde, immers: stilstaande lucht isoleert. Het beton zelf isoleert niet, integendeel. En omdat in die nieuwe vloer vaak ook vloerverwarming wordt aangelegd, is die isolatiewaarde wél heel belangrijk. Dan is een isolatiewaarde van minimaal 5 nodig, dus nog iets hoger dan de 3,5 die minimaal voor de ISDE-subsidie vereist is.
Dus de isolatiewaarde is afhankelijk van hoeveel luchtbelletjes de leverancier in het beton weet te blazen. Dit betekent concreet:
- dat een gemiddelde aannemer/leverancier van schuimbeton je niet kan garanderen dat jouw nieuwe schuimbetonnen vloer echt voldoende isoleert;
- dat je voor een schuimbetonvloer mogelijk geen ISDE-isolatiesubsidie kunt krijgen;
- dat - als je op enig moment een (nieuw) energielabel nodig hebt - de labeladviseur mogelijk de schuimbetonvloer niet mee mag tellen als isolatie….
Tenzij... ! Tenzij je werkt met een leverancier met een zogenaamde bcrg-verklaring. Bcrg staat voor Bureau controle en registratie garantieverklaringen. Alleen als jouw leverancier zo'n verklaring kan overleggen, weet je:
- dat het wel goed zit met de isolatiewaarde,
- dat je ook voor deze 'vloerisolatie' ISDE-subsidie kunt aanvragen en
- dat (als je het schriftelijke bewijs goed bewaart) het schuimbeton later ook meegeteld wordt voor het energielabel van je huis.
Welke leveranciers dit zijn, kun je vinden in de Databank energieprestaties van het bcrg. Ga hiervoor naar https://bcrg.nl/nl/verklaringenregister/ en vul in de zoekbalk het woord 'schuimbeton' in. Of kijk in de meldcodelijst van de ISDE-regeling: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2024-08/12-08-2024%20ISDE%20Meldcodelijst%20isolatie%20met%20Bio-based%20vermelding.pdf.