Uitzakkende spouwisolatie 4

Vanaf eind jaren 70, na de oliecrisis, zijn in Nederland veel spouwmuren nageïsoleerd. Hierbij is onder andere veel gebruik gemaakt van steenwol en van EPS-parels. Veel van deze isolatie is in de loop van de tijd echter uitgezakt of ‘weggewaaid’.

Lijmstof

EPS staat voor geëxpandeerd Polystyreen, oftewel in de volksmond: piepschuim. Bij na-isolatie werden EPS-bolletjes de spouw ingeblazen. Dit gebeurt samen met een vloeistof die na het drogen de bolletjes aan elkaar liet kleven, zodat ze samen een stabiele massa vormden. Helaas blijkt de lijmstof die toen gebruikt werd, niet tot in lengte van jaren te blijven plakken. Het kan gebeuren dat als de lijm is uitgedroogd, de bolletjes los van elkaar komen en – als de wind lekker op de gevel staat – door allerlei kleine openingen naar buiten geblazen worden. De resterende bolletjes zakken verder naar beneden. Als je geluk hebt, is je woonkamer op de begane grond nog redelijk geïsoleerd. Maar meer naar boven moet je er niet te veel meer van verwachten.

Uitgezakte wol

Ook de steenwolvlokken uit die periode vormen nu geen aaneengesloten isolatielaag meer. Vaak is de isolatie ingezakt en soms ook is de wol nat geworden, waardoor er van de isolatiewaarde weinig meer over is.

Spouwonderzoek

Heb je een huis waarvan je vermoedt dat de spouw al tientallen jaren geleden nageïsoleerd is? Vraag dan een spouwmuurisolatiebedrijf om je spouw te controleren. Ze boren dan op een paar plaatsen een gat in de voeg en kijken met een spouwkijker in de spouw.

Aanvullen

Wat nu als je spouwisolatie uitgezakt blijkt te zijn. Ten eerste kun je je spouwmuurisolatie laten aanvullen. Vaak worden hiervoor opnieuw EPS-parels gebruikt. De betreffende isolatiebedrijven geven aan dat er nu een ander bindmiddel wordt gebruikt, dat wel goed blijft plakken. Er zijn echter ook bedrijven die zo’n halfgevulde spouw afvullen met isolatiemateriaal in foam-vorm. Tot slot kun je ervoor kiezen om de spouw eerst leeg te laten halen. Op een paar plekken wordt dan een steen uit de buitenmuur gehaald. Vervolgens wordt het oude materiaal er met hoge druk uit geblazen. Daarna kun je kiezen uit verschillende isolatiematerialen om je spouw opnieuw te laten isoleren. Want dat is en blijft een goed ding: spouwmuurisolatie bespaart ca 9 m³ aardgas per m² muur per jaar. De kosten zijn in de regel binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. En dan heb ik het nog niet eens over het comfort, doordat je muren niet meer zo koud aanvoelen.

Nieuwe isolatiematerialen

De afgelopen decennia hebben de isolatiebedrijven hun producten steeds verder verbeterd. Zo is moderne isolatiewol voor in de spouw vochtwerend en wordt het onder hoge druk erin gebracht. Voor de parels zijn nieuwe lijmen ontwikkeld. Mijn advies is wel om u goed te laten informeren en goede afspraken te laten vastleggen over de garantie.

06 3959 0508

Bel gerust voor meer informatie.

Nederland

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

info@energieadviesvoorthuis.nl

Of stel uw vraag per e-mail.

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

Achterhoek: met de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Aalten.

De Liemers: met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Andere plaatsen: in overleg.

Diensten

Energieadvies / Maatwerkadvies / Energielabel

Verzorgen van presentaties & lezingen

Tekst en redactie

Projectondersteuning


©2024 Energieadvies voor Thuis | Website door Pulsief.nl