Van piep naar PIR 4

Isolatie uit de jaren ’70? We weten het niet. De muren in onze woonkamer bleken aan de binnenkant nageïsoleerd te zijn met plaatjes van 3 cm piepschuim. Niet veel dus, maar toen misschien al heel wat. Tijden en woonwensen veranderen. De 3 cm piep is inmiddels 8 cm PIR geworden. De isolatiewaarde van de muur is van zo’n 1,4 naar circa 4,2 gegaan. En de muur zelf? Die is slechts 2 cm dikker, dus dat valt reuze mee.

Steens muren

Ons huis is van rond 1900. Geen spouwmuur dus, maar deels steens- en deels halfsteensmuren. Toch waren de muren in de woonkamer aanmerkelijk dikker dan één steen. Maar hoe en wat? We wisten het niet. Het gat in de muur voor de muurventilator (met warmteterugwinning!) bracht antwoorden. Dunne piepschuim isolatieplaatjes, direct op de buitenmuur geplakt! De rest van muuropbouw was een dikke voorzetmuur van een soort van schuimbeton.

Leidingspouw

Inmiddels zijn de muren opnieuw geïsoleerd, nu met PIR-isolatieplaten van 8 cm dik en een smalle spouw tussen isolatie en buitenblad. De binnenwanden zijn nu van mdf (voor de stevigheid en om iets op te kunnen hangen) met gipsplaat. Veel dunner dus. Tussen de isolatie en de binnenwand zit nog een tweede smalle spouw, om de elektriciteitsleidingen en -dozen in weg te kunnen werken. Op deze manier blijven de isolatie en de dampremmende laag intact. Al met al zijn de muren slechts 2 cm dikker geworden. Dat weegt niet op tegen het extra wooncomfort dat we hierdoor zullen krijgen. En de lagere energiekosten natuurlijk!

06 3959 0508

Bel gerust voor meer informatie.

Nederland

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

info@energieadviesvoorthuis.nl

Of stel uw vraag per e-mail.

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

Achterhoek: met de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Aalten.

De Liemers: met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Andere plaatsen: in overleg.

Diensten

Energieadvies / Maatwerkadvies / Energielabel

Verzorgen van presentaties & lezingen

Tekst en redactie

Projectondersteuning


©2024 Energieadvies voor Thuis | Website door Pulsief.nl