Tijdelijke isolatieoplossing voor enkel glas 4

Heb je een ouder huis? Dan heb je misschien ook nog ergens zo’n raampje van enkel glas dat om de één of andere reden (nog) niet geïsoleerd is. Met een tijdelijke oplossing zorg je dat er in de winter niet al te veel warmte door verloren gaat.

Zo’n laatste raampje

Zo’n laatste enkel-glasraampje zit bijvoorbeeld in de bijkeuken. Je stookt er niet of nauwelijks, maar in de winter is het wel een koude plek. Ook het dakraampje op de vliering stelt natuurlijk qua isolatie maar weinig voor. Maar om daar nou helemaal een nieuw dakraam in te zetten… In mijn eigen huis heb ik nog twee oude stalraampjes met enkel glas. Ooit zal er wel iets nieuws in komen, maar voorlopig hebben we andere prioriteiten.

Eenvoudige oplossingen

Hoe kun je nu met weinig investeringen toch iets doen om het warmteverlies door zo’n laatste ongeïsoleerde raampje tegen te gaan? Het meest simpel is misschien wel om er een lekker dik gordijn voor te hangen. Maar dat zul je overdag dan toch vaak weer open doen. Wat is er nog meer mogelijk?

Isolatiefolie

Als je het raampje wilt blijven gebruiken voor daglicht, kan raamisolatiefolie een betaalbare oplossing bieden. Deze folie plak je met dubbelzijdig plakband aan de binnenkant op het kozijn. Het is even een secuur klusje, maar echt moeilijk is het niet. Na het bevestigen maak je de folie met een föhn warm, waarna je een mooi strak plastic ‘voorzetraam’ krijgt. Het effect is het grootst wanneer je een luchtlaag van 1 tot 2 cm tussen het glas en de folie laat. Het geeft niet dezelfde besparing als dubbelglas maar het maakt zeker merkbaar verschil. Het kost je maar een paar euro per vierkante meter en de kosten heb je gemakkelijk binnen een stookseizoen terugverdiend.

Of noppenfolie

Een andere ‘noodoplossing’ kun je realiseren door noppenfolie op het glas te ‘plakken’. Dat plakken doe je door het glas iets nat te maken. Daarna druk je er de noppenfolie met de gladde kant tegenaan. Wel licht, geen zicht. En minder verlies van warmte.

Minder mooi maar wel effectief

Zelf hebben we voor de oude stalraampjes in ons huis voor een minder mooie, maar wel snelle en effectieve oplossing gekozen.  Als het in oktober kouder wordt, stoppen we aan de buitenkant een stuk op maat gesneden isolatieplaat in de opening. Met 8 cm isolatie houden we zo de kou lekker buiten en – ook erg prettig –  we hebben geen condens meer op het glas. Dat het er binnen en buiten even wat minder mooi uitziet, nemen we op de ‘koop’ toe. Dat komt in april of mei wel weer.

Dakraampje op zolder

Iets vergelijkbaars kun je ook doen met een eventueel dakraampje op je vliering/zolder. In dit geval stop je de isolatieplaat aan de binnenkant in de opening van het raampje. Aan de buitenkant lukt hier niet. Gebruik een harde isolatieplaat met een dampremmende laag en snij deze zo goed mogelijk op maat. De dampremmende laag hou je aan de binnenkant. Eventuele kieren stop je dicht met bijvoorbeeld bubbeltjesfolie. En de enkele keer dat je in de winter overdag iets van je vliering moet halen, moet je dan wel het licht aandoen.

06 3959 0508

Bel gerust voor meer informatie.

Nederland

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

info@energieadviesvoorthuis.nl

Of stel uw vraag per e-mail.

Werkzaam in de Achterhoek / Gelderland

Achterhoek: met de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Lochem, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Montferland en Aalten.

De Liemers: met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar.

Andere plaatsen: in overleg.

Diensten

Energieadvies / Maatwerkadvies / Energielabel

Verzorgen van presentaties & lezingen

Tekst en redactie

Projectondersteuning


©2024 Energieadvies voor Thuis | Website door Pulsief.nl